Evde Köpek Bakmanın Püf Noktaları

Köpeğinizi haneye getirmeden önce ona uygun ortamı hazırlamalısınız. Köpekler meraklı, enerjik ve oyuncu hayvanlardır. Ona zarar verecek eşyaları ortadan kaldırmalı, kemirme ihtimali olan her şeyi erişemeyeceği yerlere gizlemelisiniz. Bu bir kablo da olabilir, çok sevdiğiniz bir çift ayakkabı da.
Köpeğinizin dinlenebileceği ve uyuyabileceği bir yatağı olması da ehemmiyetli noktalardan biridir. Böylelikle aidiyet hissi de kolayca oluşmuş olacaktır.
  • Köpeklerin tuvalet eğitiminin kedilerinki kadar kolay olmadığını ve daha ciddi bir mesuliyet gerektiğini bilmelisiniz. Eğitim sürecini bitirene kadar hanede erişebildiği her yerde bu ihtiyacını giderebilir, şimdiden hazırlıklı olmalısınız. Bilhassa yavru köpeklerin tuvalet alışkanlığı kazanması biraz daha uzun sürebilir. 2-3 aylık bir yavrunuz varsa bu konuda ısrarcı olmamalı ve sakin davranmalısınız. Ayrı olarak yavru bir köpeğin adaleleri kuvvetlenmediğinden istese de tuvaletini tutamayabilir. Köpeğinizin tuvalet eğitimini en kısa müddette bitirmek için ilk olarak onu çok iyi gözlemliyor olmalısınız. Tuvaleti geldiğinde size verdiği işaretleri fark ederseniz bu süreci daha meselesiz halledebilirsiniz. Köpeğiniz tuvaletini doğru yere yaptığında onu ödüllendirirseniz bir müddet sonra doğru bir şey yaptığını fark edecek ve bu hareket daimilik kazanacaktır. Köpeğinizi tuvaletini yapması için dışarı çıkardığınızda oyuna başlamamanız gerekir. Tuvaletini yaptıktan sonra onunla gezmeye ve oynamaya başlarsanız ödül algısını yaratabilirsiniz. Bunların beraberinde köpeğiniz tuvaletini yanlış bir yere yaptığında onu katiyen fakat katiyen dövmemeli, burnunu dışkıya veyahut çişe bastırmamalısınız. Bunlar bilinen klasik yollar gibi anlatılsa da işe yaramaz, aksine köpeğinize zarar vermenize yol açarlar. İstemediğiniz bir hareketi yaptığında sert ve otoriter bir sesle uyarmanız yeterli olacaktır.
  • Köpeklerde öğrenme tekrarlamakla gelişir. Sözgelimi mamasını vermeden önce “yemek vakiti, mama zamanı” gibi aynı kelimelerle seslenirseniz bir süre sonra bunu anlayacak ve ona göre hareket edecektir. Aynı şekilde dışarıya çıkarken “gezme zamanı” diyebilir ya da tasmasını sallayabilirsiniz.
  • Köpekler cinsi ne olursa olsun egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple onlarla zaman geçirmeli ve hareket etmelerini sağlamalısınız. Tuvalet için dışarı çıkardığınızda işiniz bittikten sonra onları gezdirebilir, oyun oynayabilirsiniz. Aynı şekilde hanede vakit geçirebileceği alanlar ve oyuncaklar sunarsanız onu mutlu edersiniz.
  • Banyo konusu en ehemmiyetli noktalardan biridir çünkü köpeklerde ter bezleri olmadığı için sık sık terlemeden dolayı kirlenmezler. Tam aksine sık yıkamak ph balanslarını bozacağı için cilt üzerindeki savunucu yağ tabakasının kaybolmasına ve köpeğinizin mantar, uyuz gibi der hastalıklarına yakalanmasına kapı aralar. Köpeğinizi yıkamaktan ziyade fırçalayarak rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Baytar kontrolünde yıkanacağı vakitlerde da onu ılık suyla ıslatıp özel bir köpek şampuanı ile yıkamalı ve iyice durulanmasını sağlamalısınız. Yıkanma işi bittikten sonra silkelenerek üzerindeki tüm suyu çevreye saçacaktır, hazırlıklı olmalısınız.
  • Köpeğinizin de tıpkı bizim gibi protein, vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. Bu sebeple yaşına uygun bir mama seçerek onunla beslemeli ve hane yemeği vermemelisiniz. Kesinlikle temiz su bulundurmalı, bitmese bile her gün değiştirmelisiniz. Gezme ve oyun aktivitesinden hemen önce veyahut hemen sonra yemek vermemelisiniz.

Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Unknown

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder

Comments system

Disqus Shortname