Marvel Sinematik Evreni Nedir?

Sinema sektöründe kendini ispat eden Marvel Comics, her sene vizyona soktuğu sinema filmleri ile sektörde mükemmeller yaratıyor. Gişede rekorlar kıran sinema projeleri insanlar tarafından seviliyor ve bir sonraki proje merakla bekleniyor. Marvel Comics, geçmişte çıkardığı süper kahramanların hikayelerini son zamanlarda sinema filmi haline getirerek onların devamlılığını sağlıyor. Günümüze kadar yayınladığı filmleri arasında bir ilişki kurarak izleyicilere yeni ve çok geniş bir dünya sunuyor. Marvel Comics’e ait filmlerin oluşturduğu bu sinema evrenine Marvel Sinematik Evreni (Marvel Cinematic Univers) isimi verilir. 
Süper kahraman filmlerinin tutkunları olduğu gibi yalnızca iyi zaman geçirmek için izleyenlerin olduğu gerçeğini kabul etmek gerekir. Bir ön bilgi olarak Marvel Comics ve “DC Comics” isimli şirketlerden söz edelim. Bu dünyaya uzak olan seyirci kitlesi için süper kahramanların hepsinin aynı şirket tarafından yaratıldığı konusunda büyük ve yaygın bir yanlış vardır. Süper kahramanların birlikte oynadığı filmler bu yanılgıyı fazlasıyla körükler. İzleyiciler (Fan derecesinde olan takipçiler hariç) için hangi süper kahramanın hangi yapım şirketinin elinden çıktığını söylemek zor olabilir. Küçüklük yıllarımda izlediğim süper kahramanların yapımcılarını ayırt etmek için tek bir şeye bakardım: Film girişlerinde art arda seri bir şekilde çizgi romanlardan kesitler veren yapım şirketi Marvel Comics’tir ve Marvel Comics istisnasız bütün filmlerinde bu giriş görüntüsünü kullanır. Marvel hayranları için filmlerin birbirleri arasındaki ilişkileri ve filmlerin seyiri ile ilgili bilgileri bilmek çok kolay bir vaziyet ancak Marvel filmlerini sadece izlemek için veya bu geniş Marvel Sinematik Evreni’ne yeni başlayanlar için bu ilişkileri anlamak zor gelebilir. Marvel Comics şirketinin DC Comics şirketi ile olan karışıklık dışında kendi içinde de bir karışıklık vardır. Yazımızın ilerisinde değineceğimiz bir iflas durumu yüzünden Marvel Comics, süper kahramanlarının bazılarının film haklarını satar. Bu yüzden Marvel Comics, son derece kuvvetli olduğu bu dönemde önceden sattığı kahramanlarını Marvel Sinematik Evreni’nde kullanamıyor. Bu vaziyette çizgi roman döneminde yazmış olduğu hikayelerde sattığı karakterleri kullanamamasına yol açıyor. Karışıklıklara biraz olsun açıklık getirmek için bu yazımızda sizlere Marvel Comics, Marvel Sinematik Evreni ve bu evrendeki filmlerin arasındaki ilişkiler ile gelecek filmler ile ilgili bilgi vereceğiz.

Marvel Comics’in Tarihi

Marvel Comics, bir çizgi roman yayımcısı olarak sektöre giren bir şirkettir. Amerika Birleşik Devleti’nde kurulan Marvel Comics, Demir Adam, Örümcek Adam, Hulk, Thor, Karınca Adam gibi süper kahramanları konu alan çizgi romanları ile bilinir. DC Comics, ile Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük çizgi roman şirketlerinden biridir.
Martin Goodman tarafından 1939 seneninde “Timely Comics” isimi ile kurulur. DC Comics’in Superman ve Batman çizgi romanları ile yakaladığı başarıyı yakalamak isteyen Timely Comics, Namor isminde bir anti-kahraman ile piyasaya giriş yapar. Daha sonra bir efsane halini alacak olan Kaptan Amerika piyasaya sürülür. II. Dünya Savaşı sonrası süper kahraman çizgi romanlarına olan alaka azalır. Bu dönemde Timely Comics ismini Atlas Comics olarak değiştirir.
Marvel Comics’in ayakta durmakta zorlandığı dönemde en büyük rakibi DC Comics büyük bir atılım gerçekleştirir. Yeni süper kahramanlar ile elini güçlendiren DC Comics, “Adalet Birliği” isimi ile tüm süper kahramanlarını tek çatı altında toplar. Marvel Comics’in yöneticisi Martin Goodman ve yazarı Stan Lee Adalet Birliği ile rekabet edebilecek bir süper kahraman takımı kurmak için işe başlar. Marvel Comics’in bu atılımı Fantastik Dörtlü’yü ortaya çıkarır. Fantastik Dörtlü’nün başarısı Marvel Comics’in ekonomik sıkıntılarından kurtarmayı muvaffak olur. Yeni yazarları ekibine katan Marvel Comics, yeni süper kahramanlar ile başarısını devam ettirir. 1970’li senelere gelindiğinde Marvel Comics piyasadaki üstünlüğünü devam ettirir. Bu üstünlükte X-men çizgi romanının yakaladığı başarının hissesi büyüktür. Hem de yeni bir süper kahraman yaratılacağı vakit kahraman öncelikle X-men’de okuyucu ile buluşturulur ve okuyucuların beğenisine göre süper kahramanın çizgi roman basımına karar verilir. Bu başarılı dönemde 90’lı yıllarda son bulur. Yeni kuşağın hikayelere uzak kalması, Marvel Comics’in kadrosunda bulundurduğu yazarların işten ayrılması ve çizgi romanların eskisi kadar satmaması ile Marvel Comics aynı başarıyı uzun bir müddet yakalayamaz. Çizgi romanların eskisi gibi satış yapmaması iki köklü şirket olan Marvel Comics ve DC Comics’i harekete geçirir. İki şirkette süper kahramanlarını beyaz perdeye taşımaya başlar ve iki şirket de sinema sektörüne girişte değişik yollar izler. DC Comics, tüm süper kahramanlarının haklarını Warner Bros şirketine verir. Bu hareket DC Comics’in Warner Bros ile beraberce büyümesini sağlar. Marvel Comics, DC Comics’in aksine süper kahramanlarını satmak istemez. Bu durum Marvel Comics’in iflasına neden olur. Ekonomik açıdan zor durumda kalan Marvel Comics, süper kahramanlarını farklı yapım şirketlerine satmak zorunda kalır. 2009 yılına gelindiğinde ezeli rakibi DC Comics’in çok altında kalan şirket, “The Walt Disney Company” isimli yapım şirketi tarafından satın alınır. Ekonomik açıdan refaha erişen Marvel Comics, daha fazla gecikmeden sinema çalışmalarına başlar.
Marvel Comics’in başladığı sinema projesi Marvel Sinematik Evreni isimi ile anılır. Şu anda proje 3 mertebeden alana gelir. 2016 yılı bakımından Marvel Sinematik Evreni 3. Merhalede bulunur.

Marvel Sinematik Evreni

Marvel Comics, çizgi romanlarının filme uyarlaması olan bu projede çizgi romanların hikayelerine birebir bağlı kalmıyor. Marvel Comics, yaşadığımız çağa uyarlanan yeni senaryo için yeni fikirler ve yeni tasarımlar ilave eder. (Çizgi roman döneminde dahi bir süper kahramanın ansızın fazla çıkış hikayesi vardır. Bu duruma Örümcek Adam’ı örnek verebiliriz) Marvel Comics, sinema projesinde tamamiyle dikkatli ve tasarılı hareket ediyor. Bu tasarı içerisinde ilerlerken kozlarını doğru oynayarak izleyici kitlesinin ilgisini asla kaybetmiyor.
Marvel Comics şirketi ekonomik sıkıntı çektiği dönemde süper kahramanların yayın haklarını satarken satış sözleşmesine süper kahramanların filmlerinin yapılmaması vaziyetinde film haklarını geri alabileceğine konusunda bir madde ilave eder. Marvel Comics, bu maddeden yararlanarak bir hayli süper kahramanının haklarını geri alır. X-Man, Fantastik Dörtlü ve Örümcek Adam filmleri beyaz perdede başarılı olduğu ve devam filmleri çekildiği için bu süper kahramanların hakları hala değişik şirketlerdedir. Marvel Comics’in yayın haklarını sattığı süper kahramanları ilerleyen senelerde Marvel Sinematik evreninde görebiliriz. Marvel Comics, “20th Central Fox” ve “Sony Pictures” şirketlerinde bulunan süper kahramanları için anlaşmalar yapmaya çalışıyor. Bu çalışmaların ilk meyvesi Örümcek Adam’ın “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” filminde rol almasıdır. Bu durum takipçileri diğer Marvel kahramanları içinde umutlandırıyor.

Sonsuzluk Taşları

Marvel Comics’in Marvel Sinematik Evreni projesinde her film ve her süper kahramanın ayrı hikayeleri olmasının yanı sıra bütün filmleri bir araya getiren ortak bir alt hikaye vardır. Bu hikaye, sonsuzluk taşları denilen ve evrenin en güçlü silahını oluşturan 6 adet taşa sahip olmak isteyen kötü güçlerle olan savaşı anlatır. (Şu an yazacaklarım büyük bir kitle tarafından bilindiği için spoiler sayılmayacağını düşünüyorum. Ancak isterseniz bu bölümü direk atlayabilirsiniz.) Hikayenin sonuna doğru 6 sonsuzluk taşı “Thanos” isimli bir kötü karakterin eline geçiyor. 6 taş bir eldivende toplanarak Thanos’a büyük bir güç kazandırır. Tabi bu anlattıklarım çizgi romanların ana hatlarına bağlı kalındığı sürece gerçekleşmesi beklenen senaryodur. Marvel Comics’in Marvel Sinematik Evreninde ne tür yenilikler yapacağını kimse bilemez.
Taşların ile ilgili ayrıntılı bilgi vermek için daha erken bir dönemdeyiz fakat taşların isimleri ve güçleri şu şekildedir:
Tesseract: Uzay taşı olarak bilinir ve evrenin rastgele bir bölgesine gidebilmeye imkan sağlar. Öncelikle Kaptan Amerika: İlk Yenilmez filminde görüldü.
Aether: Gerçeklik taşı olarak bilinir. Hakkında çok net bilgiler olmamakla beraber kullanıcısına bir çok beceri verdiği düşünülüyor.Evrendeki nesneleri toplayan Koleksiyoncu ismindeki bir karakterin elindedir. Koleksiyoncu ilk olarak Thor: Karanlık Dünya filminde görüldü.
Scepter: Zihin taşı olarak bilinir ve kişinin zihnine girebilmeyi ve onu kontrol edebilmeyi sağlar. Vision isimli süper kahramanın güç kaynağı olarak Yenilmezler: Ultron Çağı isimli filmde görüldü.
Orb: Güç taşı olarak bilinir ve kullanıcısına bir seyyaresi yok edebilecek bir güç kazandırır. Bu taş Xander isimli bir seyyarededir.
Ruh ve Zaman taşı olarak iki taş daha vardır. Ancak bu taşlar henüz ortaya çıkmadı. Taşların nerde olduğu ile ilgili farklı görüşler olsa da bekleyip görmekte yarar var diyoruz.
1. Aşama
Marvel Comics, “The Walt Disney Company” yapım şirketi tarafından satın alındıktan sonra film çalışmalarına girişir. Marvel Sinematik Evreni’nin ilk aşaması olan “1. Aşama” Demir Adam (Iron-Man) filmi ile başlar. “Tony Stark” isimli bir zengin’in Demir Adam olmasını anlatan bu filmde “S.H.I.E.L.D” isimli saklı organizasyon hakkında bilgi verilir. Bu organizasyonun başında olan Nick Fury Demir Adam filminin nihayetinde sahneye çıkar. S.H.I.E.L.D. organizasyonu ile 1. Merhaledeki filmlerin arasındaki irtibat sağlanır. 1. Evrenin devamında Akılalmaz Hulk, Demir Adam 2, Thor, Kaptan Amerika: İlk Yenilmez filmleri ile süper kahramanlar izleyiciye tanıtılır. Demir Adam 2 filmi Marvel Sinematik Evreni için ehemmiyetli bir konuma sahiptir. Zira S.H.I.E.L.D ve Yenilmezler projesi ile ilgili bilgi edindiğimiz filmdir. Bir hayli konu bu filmde açıklığa kavuşmaya başlar. Ayrı olarak Karadul ve War Machine karakterleri ilk sefer bu filmde izleyici ile buluşur. Marvel Comics’in, Kaptan Amerika: İlk Yenilmez filminde gösterilen Tesseract ile 1. Safhaya sonsuzluk taşları konusu ile ilgili küçük kırıntılar serpiştirmeyi unutmadığını görürüz. Demir Adam filmi ile 2008 seneninde başlayan 1. Safha, S.H.I.E.L.D. organizasyonunun bütün süper kahramanları bir araya topladığı ekibin filmi olan “Yenilmezler” ile 2012 seneninde son bulur.
2. Safha
Bu safha 1. Safha gibi Demir Adam filmi ile başlar. “Demir Adam 3” filminin Marvel Sinematik Evreni için artı bir özelliği olduğunu söyleyemeyiz. Yenilmezler’den sonra Tony Stark’ın yaşadıklarını anlatan bir filmdir. 2. Safha için ehemmiyet arz eden filmlerin başında hiç kuşkusuz “Kaptan Amerika: Kış Askeri” gelir. Kaptan Amerika ve Karadul’un serüvenlerinin anlatıldığı bu filimde Falcon karakteri bulunur. Ayrı olarak film kapanışından sonra devam eden bölümde Quicksilver ve Scarlett Witch karakterleri gösterilir. 2. Aşamada tanıtılan yeni karakterlerin yanı sıra Thor – Karanlık Dünya filmi ile sonsuzluk taşlarından açıkça söz edilir ve Sonsuzluk Taşları başlığında söz ettiğimiz Koleksiyoncu bu filmde ortaya çıkar. Marvel Comics’in hiç kuşkusuz en güvendiği film olan Yenilmezler: Ultron Çağı 2. Safha içerisinde sinemada gösterime girer. Bu filmin Marvel Sinematik Evrenine olan en büyük katkısı Sonsuzluk taşlarından biri olan Scepter başka bir deyişle Zihin taşıdır. Zihin taşı, bu filmde sahneye çıkan Vision karakterinin güç kaynağı olur. 2. Safha içerisinde çekilen bir film ile izleyiciler tertemiz bir dünya ile tanışır. Galaksinin Savunucuları isimli film dünyadan çok uzaklardaki bir galakside geçer. Birbirlerinden çok farklı 5 kişilik bir gruptan oluşan bu ekibin bulunduğu filmde sonsuzluk taşları ile ilgili çok daha fazla bilgiye erişiyoruz. Bu arada Galaksinin Savunucuları filmi yukarıda söz ettiğimiz Thanatos karakteri hakkında seyirciyi bilgilendiren film olur. Marvel Comics’in çok fazla tanınmayan bu karakterleri başarılı bir şekilde sinemaya uyarlaması Marvel Sinematik Evreni projesine verdiği önemi göstermektedir. 2. Evre yeni bir süper kahraman ve bu kahramanın filmi ile son buluyor. Bu film seyircileri istediği kadar küçülebilen Karınca Adam ile tanıştırır.
3. Evre
2016 yılında 3. Evreye geçiş yapan Marvel Sinematik Evreni, “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” (Orijinali Civil War’dır. Bu savaşı anlatan çizgi roman ise Türkçeye “İç Savaş” isimi ile çevrildi) filmi ile hayranları arasında büyük aksiseda uyandırır. (Film isiminin Türkçeye tercümesini yapan ekip, sanırım filmi özetlemek istemiş olmalı) Filmin Türkçe isminden anlaşılacağı gibi bu filmde Yenilmezler isimi ile kurulan grup birbirine girer. (Filmde bulunmayan süper kahramanlarda mevcut tabii) Örümcek Adam ve Siyah Panter (Black Panter) Yenilmezler arasına ilk kez bu filmde katılır. Yeniden 2016 yılında çıkan “Doktor Strange” filmi ile yeni bir kahraman Marvel Sinematik Evrenine dahil olur. Doktor Strange, izleyicileri Marvel Sinematik Evreninde görmeye alışık olmadığı bir dünya ile buluşturuyor. Genel özelliği büyücülük olan Doktor Strange ile büyü ve sihrin dünyasına bir yolculuğa çıkacaksınız. Bu filme kadar bilim, uzay ve robotlardan oluşan Marvel Sinematik Evrenini tertemiz bir boyut ve bakış açısıyla izlemeniz gerekecek.
Kasım 2016 itibari ile Marvel Comics’in seyirci ile buluşan sinema filmleri bunlardan oluşuyor. Marvel Comics ilerleyen vakitlerde beyaz perdeye uyarlayacağı filmlerin bir takvimini çoktan yayınladı. Bu takvime göre süper kahramanların şahsi filmleri yanı sıra evvelki filmler için devam filmleri çekilmesi tasarılanıyor. Bu filmlerinde sonsuzluk taşları üzerine olacağı biliniyor. Sonsuzluk taşları senaryosu dışında Marvel Comics seyirciyi “INHUMANS” isimli bir film ile buluşturacak. Bu filmin Marvel Comics’in Sony Pictures şirketinden haklarını geri alamadığı X-Man filminin yerine geçeceği düşünülüyor.
Marvel Comics filmlerini ilk sefer izleyecek olanlar için filmlerin tam listesini aşağıda veriyoruz.
1. Demir Adam (Iron-man) - 2008
2. Akılalmaz Hulk (The Incredible Hulk) - 2009
3. Demir Adam 2 (Iron-man 2) - 2010
4. Thor – 2011
5. Kaptan Amerika: İlk Yenilmez (Captain America: First Avenger) – 2011
6. Yenilmezler (Avengers) – 2012
7. Demir Adam 3 (Iron-man 3) – 2013
8. Thor: Karanlık Dünya (Thor: The Dark World) - 2013
9. Kaptan Amerika: Kış Askeri (Captain America: The Winter Soldier) – 2014
10. Galaksinin Savunucuları (Guardians of the Galaxy) – 2014
11. Yenilmezler: Ultron Çağı (Avengers: Age of Ultron) – 2015
12. Karınca Adam (Ant-Man) – 2015
13. Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (Captain America: Civil War) – 2016
14. Doktor Strange (Doctor Strange) – 2016
2016 kasım ayına kadar olan müddette vizyona giren filmler bunlardır. Marvel Comics’in ileri tarihlerde beyaz perdeye yansıtacağı filmlerde şu şekildedir:
1. Galaksinin Savunucuları 2 (Guardians of the Galaxy 2) – 05.05.2017
2. Örümcek Adam: ? (Spider-Man: ?) – 28.07.2017
3. Thor: Ragnarok – 03.11.2017
4. Yenilmezler (Avengers: Infinity War Part 1) – 04.05.2018
5. Siyah Panter (Black Panter) – 06.07.2018
6. Kaptan Marvel (Captain Marvel) – 02.11.2018
7. Yenilmezler (Avengers: Infinity War Part 2) – 03.05.2019
8. Inhumans – 12.06.2019
Marvel Comics, filmlerin kapanış sahnelerinden sonra bir sonraki filme ve Marvel Sinematik Evrenine ait kesitler vererek bir sonraki filmin beklentisini arttırıyor. Marvel filmleri arasındaki ilişkileri ve irtibatları anlamak istiyorsanız kapanıştan sonraki sahneleri kesinlikle izlemelisiniz. Sinema evreni dışında bir takım süper kahramanlarını televizyon evreninde izleyici ile buluşturan Marvel Comics, izleyicinin bağlılığını kaybetmek istemiyor gibi. Süper kahramanları dışında S.H.I.E.L.D. ajanlarının hikayelerini de televizyon dizisi şeklinde izleyiciye sunan Marvel Comics’in dizi ve sinema evrenini ileri bir dönemde bir araya getirip getirmeyeceği ile ilgili değişik görüşler vardır. 3. Aşama takviminde INHUMANS dışında izleyici ile ilk sefer buluşacak “Kaptan Marvel” isimli filmde bulunuyor.

Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Unknown

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder

Comments system

Disqus Shortname